vrijdag 4 mei 2012
Elon Education
BRON:
André Manssen
H. van Schie
http://nl.eloneducation.com/
Voor leerlingen
André Manssen
H. van Schie
http://nl.eloneducation.com/
Voor leerlingen
- Leer je woordjes sneller dan ooit!
- Bekijk je voortgang per woordenlijst
- Voeg je eigen woordenlijsten toe
- Leer lijsten van vrienden en docenten
- Geniet van foutloze algemene woordenlijsten
- Geef een lijst als huiswerk op aan je leerlingen
- Bekijk de voortgang van je leerlingen op de lijst
- Voeg je eigen woordenlijsten toe
Andere gratis overhoorprogramma’s
- Audivididici
- OpenTeacher (ook beschikbaar in het Nederlands)
- OverhoorJeSuf.nl (webbased)
- Overhoringsprogramma Talen
- Pauker (OpenSource) (Ook beschikbaar in het Nederlands)
- Teach2000
- Vocabulum – Online overhoren (Bèta)
- Woordjesleren.nl (webbased)
- Wrts (webbased)
- Flashcards
- LearnClick
- JeoPardyLabs
- StudyBlue
A Google a day
http://www.google.com/insidesearch/searcheducation/
Help your students become better searchers
Web search can be a remarkable tool for students, and a bit of instruction in how to search for academic sources will help your students become critical thinkers and independent learners.
With the materials on this site, you can help your students become skilled searchers- whether they're just starting out with search, or ready for more advanced training.
dinsdag 24 april 2012
Televisie versus computer
De computer, het digitale schoolbord en de televisie krijgen een steeds prominentere plek op de speelzaal of in de klas. Belangrijk daarbij is dat ICT of multimedia op een educatieve manier wordt ingezet om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren, ondersteunend aan andere activiteiten in de klas. Denk daarbij aan extra stimulering van de taalontwikkeling, basiskennis van rekenen, sociaal emotionele ontwikkeling en het betrekken van ouders.
In deze nagespeelde situatie zijn in feite twee activiteiten aan de gang waarbij ICT en multimedia een rol spelen. Jos leest en bekijkt met twee leerlingen een digitaal prentenboek op de computer terwijl de rest van de klas met juf Ina naar een tv-programma kijkt. Er is een groot verschil in de manier waarop Jos en Ina ICT en multimedia inzetten. Daar waar Jos het digitale prentenboek op de computer gebruikt om met leerlingen te praten en kinderen dus actief worden betrokken, zit de rest van de klas stil naar een televisieprogramma te kijken. Let op: met het kijken naar een televisieprogramma is niks mis, maar kinderen willen actief betrokken worden.
Koppel daarom de betekenisvolle en activerende activiteiten aan de aflevering waarin eenzelfde thema of onderwerp centraal staat. Probeer daarnaast de leerlingen actief te betrekken en gebruik het om na te praten. Maak bijvoorbeeld van de foto's van de wandeling door de buurt een diashow op de computer of het digitale schoolbord en gebruik dat om met kinderen na te praten over de wandeling en kernwoorden bij het thema terug te laten komen. Of maak bij het voorlezen gebruik van een digitaal prentenboek en stel vragen naar aanleiding van het verhaal. Juist die interactie stimuleert het denken en de taalontwikkeling van kinderen.
Door met verschillende media te werken in de klas (educatieve kinderwebsites, educatieve kinderprogramma's, digitale prentenboeken), houd je de aandacht van kinderen beter vast en leren ze op jonge leeftijd al omgaan met media.
Het digitale opstel
Digitaal Vertellen kan worden ingezet bij een breed scala aan lessen om de leerstof te behandelen of als leerdoel op zich. Door het maken van digitale beeldverslagen zijn leerlingen bezig om zich technisch, organisatorisch en narratief te ontwikkelen. Een groot voordeel van Digitaal Vertellen is het enthousiasme waarmee leerlingen aan het werk gaan. Het maken van een beeldverslag of video wordt vaak gezien als iets spannends en biedt een goede afwisseling op het schrijven van werkstukken.
In deze video is te zien wat Digitaal Vertellen inhoudt, hoe leerlingen ermee omgaan en wat het resultaat is. In dit geval is Digitaal Vertellen ingezet in de klas om de leerlingen een persoonlijk verhaal te laten vertellen. Met deze opdracht leren de leerlingen hoe ze verhalen moeten structureren en verbeelden om deze duidelijk te communiceren, maar is het ook een moment om elkaar beter te leren kennen en een middel van reflectie. Regisseur Sander Blom heeft deze opdrachten tijdens workshops begeleid op verschillende scholen. Hij vertelt over zijn ervaringen met de leerlingen en het Digitaal Vertellen.
Labels:
Beeldmateriaal,
digitaal vertellen,
leraar 24,
taalleerkracht,
video
Beeldmateriaal bij samenwerken
Leerlingen van basisschool Tuindorp werken in de klas van lerares Sandra samen aan een presentatie. Ze krijgen een aantal onderwerpen aangereikt waaruit ze moeten kiezen en een informatieplaat over gaan maken.In de klas van lerares Cathe van basisschool de Uilenspiegel werken de leerlingen ook samen. Ze mogen zelf een onderwerp uitkiezen en daar informatie bij zoeken. Het resultaat wordt met behulp van audiovisueel materiaal aan de klas gepresenteerd. De werkwijze van de leraren wordt toegelicht door Alfons ten Brummelhuis, hoofdonderzoeker van Kennisnet.
Labels:
Beeldmateriaal,
collaboration,
leraar 24,
samenwerking,
video
Beeldmateriaal bij individueel werken
In de klas van lerares Sandra op basisschool Tuindorp zijn de leerlingen bezig met zelfstandig werk. Leerling Floor maakt de opdracht ‘ademen onder water’. Daarbij gebruikt ze audiovisueel materiaal van Teleblik. Ook de leerlingen van lerares Cathe van basisschool de Uilenspiegel zijn zelfstandig aan het werk en gebruiken verschillende bronnen om informatie te vinden. De leraren hebben een andere aanpak bij het zelfstandig werken. Alfons ten Brummelhuis, hoofdonderzoeker van Kennisnet, legt uit waarin die aanpak verschilt.
Labels:
individueel,
leraar 24,
video,
zelfstandige verwerking
Beeldmateriaal bij de inleiding
Lerares Sandra van basisschool Tuindorp gebruikt audiovisueel materiaal bij de inleiding van haar les. Ze laat haar leerlingen door middel van een filmpje van Teleblik vragen beantwoorden over het thema eb en vloed. Haar aanpak verschilt daarin met die van lerares Cathe van basisschool de Uilenspiegel. Ook zij gebruikt audiovisueel materiaal bij de inleiding van haar les, maar laat de werkwijze grotendeels aan de leerlingen zelf over. Beide situaties worden toegelicht door Alfons ten Brummelhuis, hoofdonderzoeker van Kennisnet.
Beeldmateriaal bij kennisinstructie
Audiovisueel materiaal in de klas
Volgens de piramide over leerrendement van David Sousa leren we 10% van wat we lezen, 20% van wat we horen, 30% van wat we zien en 50% van wat we zien én horen.
Het gebruik van audiovisueel materiaal, waarbij je ziet én hoort, levert dus meer leerrendement op dan het lezen van een tekst, het horen van uitleg of het kijken naar een plaatje. Bewegend beeld en geluid zijn krachtige middelen om kennis over te dragen.
Het gebruik van audiovisueel materiaal, waarbij je ziet én hoort, levert dus meer leerrendement op dan het lezen van een tekst, het horen van uitleg of het kijken naar een plaatje. Bewegend beeld en geluid zijn krachtige middelen om kennis over te dragen.
Bewegende beelden hebben over het algemeen meer impact dan statische afbeeldingen. Kinderen en jongeren zijn bovendien visueel ingesteld. Beelden worden over het algemeen dus ook meer gewaardeerd dan teksten. Het gebruik van audiovisueel materiaal is dus een goede manier om leerlingen te motiveren en de betrokkenheid te vergroten.
InfoGraphic
BRON:
Presentatie Infographics
Vertel meer met een infographic (Jungle Minds)
Vertel meer met een infographic (FrankWatching)
- André Manssen 1: Informatie en voorbeelden infographic
- André Manssen 2: Maak een infographic
Wikipedia geeft als definitie ‘een informatieve illustratie van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld. Dit kan voorkomen in de vorm van een kaart, grafiek, bord, instructieve tekening of een interactieve applicatie. Ze is bedoeld voor het overgedragen van informatie, data en kennis.’ Eén van de bekendere voorbeelden van een infographic in internetland is de Social Media Prism. Deze infographic maakt visueel duidelijk welke verschijningsvormen social media kent:
Vertel meer met een infographic (FrankWatching)
Vertel meer met een infographic (FrankWatching)
View more presentations 10 Revealing Infographics about the Webfrom Marco Kramer
10 Revealing Infographics about the WebVertel meer met een infographic (Jungle Minds)
Vertel meer met een infographic (FrankWatching)
maandag 23 april 2012
8 webtools om samen te werken aan één document
BRON: André Manssen
#1. Google Docs“Google Docs offers all three office apps for creating documents, spreadsheets and presentations. They also offer good sharing features which means you can collaborate with others in real-time at the same time on the same documents.”
Zie ook: Googledocs.blogspot.com: “A rebuilt, more real time Google documents”.
#2. Titanpad
Meer over deze tool lees je bij ICT en het Web 2.0 in de taalklas: “Synchroon of asynchroon samenwerken aan één document”.
#3. PrimaryPad of Typewith.me (zelfde makers)
“PrimaryPad is a web-based word processor designed for schools that allows pupils and teachers to work together in real-time.”
“PrimaryPad is a web-based word processor designed for schools that allows pupils and teachers to work together in real-time.”
#4. QikPad“QikPad is a free online collaboration tool. Multiple users can instantly see text updates, character by character. Work together on documents, projects or code in real-time. One-click pad creation with no sign-up required.”
Zie ook: ICT-idee: “73: Qikpad – online samenwerken aan een tekstdocument”
#5. Crocodoc
Zie ook: Mark Brumley Educational Technologie: “Crocodoc – Collaborative Document Editing”
#6. Kl1p
#7. Writeboard“Collaborative writing software online with Writeboard. Write, share, revise. Writeboards are sharable, web-based text documents that let you save every edit, roll back to any version, and easily compare changes. Use Writeboard to write solo of collaborate with others.”
#8. Sync.in
Je kunt nog meer van deze tools vinden via: The Etherpad Foundation – Public Sites Etherpad Sites.
Labels:
collaboration,
Crocodoc,
Documents,
Google Docs,
Kl1p,
PrimaryPad,
QikPad,
Sync.in,
Titanpad,
Writeboard
Partners in Learning (PIL)
Partners in Learning (PIL)
http://www.pil-network.com
PIL is een gratis toolkit voor leerkrachten, waar tal van plugins, tutorials en handleidingen te vinden waarmee u makkelijk lessen kan geven of lessen (interactief) kan maken maken.
Een korte greep uit het aanbod:
Live Photo Gallery
Met Live Photo Gallery kan u aan de hand van digital storytelling lessen en projecten gemakkelijker en leuker maken voor studenten en leerlingen. U vindt er ook een grote hoeveelheid aan gratis, makkelijk te gebruiken, hoge kwaliteit foto’s rond alle onderwerpen voor het onderwijs.
Mathmatics Add-in voor Word en OneNote
Maak makkelijk wiskundige oefeningen, met complexe breuken en vergelijkingen in Word. Genereer grafieken en genereer willekeurige testen (met antwoordblad) op basis van referentieoefeningen.
Chemistry Add-in voor Word
Voeg makkelijk scheikundige formules toe in een Word document. Integreer en gebruik gegevens rechstreeks uit het periodiek systeem. Maak als leerkracht of als student complexe werkstukken over chemie.
Maar ook zaken zoals AutoCollage, FlashCards, SkyDrive, Movie Maker, Deep Zoom, WorldWide Telescope,...
Daarnaast vindt u tal van tutorials en interactief lesmateriaal voor onder andere: Kunst, Astronomie, Biologie, Chemie, Milieu, Geografie, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Taal, Kunst, Literatuur, Wiskunde, Muziek, Natuurwetenschappen, Lichamelijke opvoeding, Godsdienst, Technologie/ICT,...
De toolkit is volledig gratis. Inloggen kan heel simpel met uw Windows Live of Facebook account.
donderdag 19 april 2012
Gratis handleidingen voor Gmail en Google Sites
Bron: André Manssen
- Handleiding Gmail in Google Apps for Education© Corina Bakker- Stichting Schooltij, Werken met Google Apps for Education - Deel 1 Gmail
- Handleiding Google Sites
(c) Corina Bakker-2009 - Website maken met Google Sitespepermunt.net
Download de complete handleiding (pdf)
Labels:
André Manssen,
gmail,
google sites,
handboek,
handleiding,
webkwestie,
webquest,
website maken,
webwandeling
animaties in de klas
bron: margreet van den berg
"Wie leerstof uit wil leggen doet er goed aan dat op verschillende manieren te doen. Hoe meer manieren je gebruikt om iets uit te leggen, des te groter de kans dat de leerlingen de stof begrijpen en dat het blijft hangen. Gerard Westhoff, emeritus hoogleraar didactiek moderne vreemde talen, vergeleek het leerproces eens met een flipperkast: hoe vaker het balletje ergens tegenaan rolt, des te hoger de score."
Lees verder
http://ict-en-onderwijs.blogspot.com/2011/06/animaties-maken.html
http://dossiers.kennisnet.nl/dossiers/video/nieuws/aan-de-slag-met-filmpjes-en-animaties-in-de-klas/
"Wie leerstof uit wil leggen doet er goed aan dat op verschillende manieren te doen. Hoe meer manieren je gebruikt om iets uit te leggen, des te groter de kans dat de leerlingen de stof begrijpen en dat het blijft hangen. Gerard Westhoff, emeritus hoogleraar didactiek moderne vreemde talen, vergeleek het leerproces eens met een flipperkast: hoe vaker het balletje ergens tegenaan rolt, des te hoger de score."
Lees verder
http://ict-en-onderwijs.blogspot.com/2011/06/animaties-maken.html
http://dossiers.kennisnet.nl/dossiers/video/nieuws/aan-de-slag-met-filmpjes-en-animaties-in-de-klas/
woensdag 18 april 2012
Hoe maak je een webwandeling?
BRON: ANDRÉ MANSSEN
"Hoe maak je een Webwandeling" hoort bij de gratis Workshop "Een Webwandeling maken"
Meer informatie over deze workshop en de andere gratis workshops die ik verzorg kun je vinden op de Yurls "Workshops op Maat".
André Manssen
Abonneren op:
Posts (Atom)